Pusstunda vai 300 noieti metri – tieši tik ir pietiekami, lai pielasītu burku ar zemē nomestiem izsmēķiem

Cover Image for Pusstunda vai 300 noieti metri – tieši tik ir pietiekami, lai pielasītu burku ar zemē nomestiem izsmēķiem

Zemē nomestu izsmēķu ir tik daudz, ka ar tiem piepildīt tukšu burku var pusstundas laikā. Latvijā ir pat vietas, kur pietiek noiet 300 metrus, lai burka būtu pilna ar izsmēķiem. Izsmēķu savākšanas tvertnes publiskās vietās nav pietiekoši daudz, un bezatbildīgākā sabiedrības daļa, metot izsmēķus zemē, ir radījusi prātam neaptveramu vēsturisko cigarešu izsmēķu piesārņojumu – to ir secinājuši “Zaļā josta” rīkotā izaicinājuma #PiepildiBurku dalībnieki, kas piedalījās izsmēķu lasīšanas konkursā.

Izaicinājums #PiepildiBurku norisinājās projekta “Kas pazūd no acīm, dabā nepazūd” ietvaros jau trešo gadu pēc kārtas, uzskatāmi parādot skarbo realitāti – cigarešu izsmēķi lielos apmēros atrodami gan ceļmalās, gan pludmales smiltīs, gan atpūtas vietās un citviet dabā. “Šogad izaicinājumā #PiepildiBurku iesaistījās iedzīvotāji no dažādām Latvijas vietām, kopumā salasot apmēram 11 litrus dabā nomestu izsmēķu. Kā atzīst paši izaicinājuma dalībnieki, tikai sākot lasīt dabā nomestos izsmēķus, viņi aptvēra, cik šī piesārņojuma problēma ir aktuāla, jo ikdienā šim piesārņojumam paejam garām, to pat īsti neievērojot. Dabā nomesti izsmēķi saplūst ar smiltīm, ceļmalas putekļiem vai ierušinās zālē. Tikai salasītā veidā spējam apzināties, ka visur, kur bijis cilvēks, dabā palicis izsmēķu piesārņojums,” norāda “Zaļā josta” pārstāve Laima Kubliņa.

Cigaretes izsmēķis jeb cigaretes filtrs ir izgatavots no plastmasas - celulozes acetāta, kas bioloģiski nenoārdās. Apkārtējās vides ietekmē, saules gaismā un mitrumā filtra materiāls pakāpeniski sadalās ļoti sīkās mikroplastmasas daļiņās, kas nonāk dabā un līdz ar tām – dabā nokļūst visas smēķēšanas laikā filtrā uzkrātās kaitīgās vielas – nikotīns, smagie metāli, toksīni un virkne ķīmisku vielu, kas apdraud visu dzīvo dabu: gan ūdens iemītniekus, gan putnus un dzīvniekus, gan arī ietekmē cilvēka veselību. Tādēļ ikviens dabā nonācis izsmēķis ir drauds visam dzīvajam. Lai mazinātu izsmēķu kaitējumu dabai, ir būtiski izsmēķus izmest sadzīves atkritumos, kā arī iesaistīties dabas attīrīšanā no izsmēķu vēsturiskā piesārņojuma.

Šogad izaicinājuma #PiepildiBurku izsmēķu lasīšanas konkursā piedalījās 6 dalībnieki, kas visi apbalvoti ar dabai draudzīgām pateicības balvām no “Zaļā josta”. Par vērtīgāko ieguldījumu tīras vides veidošanā specbalvu saņēma rīdzinieki Annija Bērziņa un Matīss Caune, kā arī Paula Rieviņa no Cēsīm.

|Foto: Annija Bērziņa|

Ar jautājumu sev un citiem – kādu ceļu mēs vēlamies izvēlēties nākotnē - pārdomas par zemē nomestajiem izsmēķiem raisījusi izaicinājuma dalībniece Annija Bērziņa no Rīgas. “Ik gadu vasarā dodos peldēties uz jūru Daugavgrīvā. Uz jūru ved skaista taciņa, vietām asfaltēta, vietām dabiski mežaina. Nolēmu atsaukties interesantajam izaicinājumam #PiepildBurku un noskaidrot, kāds ir mans ceļš uz atpūtas vietu, kuru bieži veicu, pat nepievēršot uzmanību izsmēķu klātesamībai. Atklātais mani šokēja. Nepilnas pusstundas laikā biju pielasījusi divas burciņas ar izsmēķiem. Izsmēķus pamanīju ik uz sprīža, kad acis bija ietrenētas fokusēties uz šiem sīkajiem atkritumiem. Kopumā radās jautājums – kādu ceļu sev un citiem mēs vēlamies izvēlēties nākotnē – izsmēķu vai tomēr dabisku? Pirms pludmales atļāvos izbērt burciņu saturu, lai nofotografētu savākto un uzrunāju garāmejošos atpūtniekus, kas pievērsa uzmanību salasītajiem izsmēķiem. Pastāstīju, ka šos izsmēķus salasīju tepat pa ceļam līdz jūrai, un jautāju vai viņi zina, ka izsmēķi satur plastmasu. Sastaptie cilvēki bija pārsteigti par tik lielu piesārņojuma daudzumu, bet nezināja, ka filtri ir no plastmasas,” norāda A. Bērziņa, uzsverot, ka pie vainas ir iedzīvotāju izglītības vai zināšanu trūkums un neapzinīgs un bezatbildīgs pret apkārtējo vidi dzīvesveids. Iedzīvotāji ir jāizglīto, ka atkritumus nevajadzētu mest dabā, pat šādus vismazākos.

|Foto: Matīss Caune|

Cilvēku bezatbildīgā rīcība ar izsmēķiem pārsteigusi un saniknojusi arī Matīsu Cauni no Rīgas. “Piedalījos izaicinājumā #PiepildBurku ziņkārības pēc. Mans mērķis bija aiziet 4 minūšu pastaigā no mājām līdz veikalam, kas ir 300m attālumā un nofiksēt, vai apkārtnē mētāsies vai nemētāsies izsmēķi. Paķēru tīru Spilva kečupa stikla burku, cimdus un brāli palīgā, un devos izaicinājumā. Redzētais mani nokaitināja, jo es nebiju līdz veikalam ticis, bet burciņa jau bija pilna. Tas lika man padomāt, kā rīkojamies ikdienu. 300m = pilna kečupa burciņa! 600m - ???,” sašutumu pauž M. Caune. M. Caune regulāri piedalās Lielajā Talkā un uzsver, ka pēc lielās talkas kādu brīdi apkārtne ir samērā sakopta. Atkritumu urna ganatrodama tikai pie autobusa pieturas un veikala, bet 10 m no veikala tik un tā mētājas izsmēķi.. “Pēc mēneša apskatīšos un izstaigāšu vēlreiz, lai redzētu, vai sakoptā no izsmēķiem apkārtne ir atkal piesārņota,” apzinīgi norāda M. Caune, uzsverot, ka noderētu izkārtnes, kas vēlreiz un vēlreiz atkārtotu, ka cigarešu izsmēķis ir plastmasa, un ka tas piesārņo vidi ar mikroplastmasu.

|Foto: Paula Rieviņa|

Savukārt Paula Rieviņa no Cēsīm dalību konkursā #PiepildiBurku izvērta spraigās ģimenes sacensībās, kopā ar vecākiem sacenšoties, kurš ātrāk piepildīs burku ar izsmēķiem, dodoties atpūtā pie jūras. Tā kā pirmie izsmēķi jau tika savākti, izkāpjot no mašīnas, un, pa ceļam caur mežu burkas pildījās vēl straujāk, P. Rieviņa atzina: “Kopumā pēc šīs kopīgās sacensības palika diezgan skumjas sajūtas, jo nebijupat aizdomājusies, ka izsmēķi dabā var būt tik daudz. Bet, kad saliek visu šo kopā, tas ir diezgan bēdīgi.”

Lai arī konkurss #PiepildiBurku ir noslēdzies, “Zaļā josta” atgādina, ka izaicinājums mums visiem piepildīt burku ar zemē nomestiem izsmēķiem turpinās. Ikviens ir aicināts, dodoties pastaigā pie dabas, ņemt līdzi tukšu stikla burku, piepildīt to ar izsmēķiem, kurus pēc pastaigas izbērt sadzīves atkritumu konteinerā, bet tukšo burku un tās metāla vāku – nodot pārstrādei.

|Foto: Kate Pilskalne|

|Foto: Laura Kristīne Anšance|

|Foto: Līva Grēta Tirzmale|